1. Du
bestämmer

Det kommer alltid vara din personliga assistans. Du har inflytande i allt

2. Du vet
bäst

Du är du som vet hur din personlig assistans ska vara när den är som allra bäst

3. Vi
lyssnar

Genom ett personligt och nära samarbete lär vi känna dig och hur du vill ha assistansen

4. Assistans
på ditt sätt

Runt dig har vi skapat en personlig assistans exakt så som du vill ha den

En unik personlig assistans

Tänk dig om vi sa att du som kund får bestämma om precis allt med din personliga assistans? Det får du hos oss! Vi vet att du kommer bli mer än nöjd med den assistans vi erbjuder, för den blir nämligen exakt så som du vill ha den. Så här tänker vi kring personlig assistans:

Vi arbetar efter ett enkelt mål. Från vårt första möte och igenom hela vårt samarbete är det du som assistansberättigad och din assistans som är i centrum. Vi lär känna dig och hur du helst har din personliga assistans. Assistansen kommer på så sätt bli exakt så som du vill ha den.

Vårt motto är personlig kontakt

Ganska snart efter att du blivit kund hos oss kommer du ha lärt känna alla vi som arbetar på kontoret. Vi och din kontaktperson vill veta vem du är och hur vi på bästa sätt kan skapa den personliga assistans som du alltid velat ha!

Kundnöjdhet

Vi tror att ett bra samarbete sitter i detaljerna. Behöver du oss till att sköta allt i din assistans eller bara stöd i din egna arbetsledarroll? Det är ditt val, men vi finns alltid där för dig. Du bestämmer hur just din personliga assistans ska utformas

Uppföljning

Räkna med att vi ofta hör av oss till dig för att få veta hur allt fungerar hos er och om du är nöjd med din personliga assistans. Berätta gärna om det finns något mer vi kan göra och framför allt, hur din assistans kan bli ännu bättre?

Vill du veta mer?

Hej! Jag heter Carola! Har du frågor om oss eller personlig assistans? Hör av dig till mig så berättar jag mer!

Ingen uppsägningstid

På alla sätt är det din personliga assistans och den måste alltid fungera. Därför kan du avsluta vårt uppdrag när du vill, från en dag till en annan om du så önskar, för du måste alltid få möjligheten att besluta om ditt liv och din personliga assistans. Vi är å andra sidan säkra på att även du kommer bli mer än nöjd med hur vi arbetar med din personliga assistans

Mer om personlig
assistans hos oss

Vilket inflytande har kunden i sin personliga assistans?
Du bestämmer

Vi frågar oss istället, vad vill du ha inflytande över i din personliga assistans? Du får t ex avgöra vilka personliga assistenter som ska arbeta hos dig och du är med och beslutar över hur din assistansersättning ska användas. Listan kan göras lång, men regeln är att du har inflytande i allt som du vill och det andra lämnar du tryggt över till oss.

Vill du vara arbetsledare i din personliga assistans?
Vi stöttar dig

Det inget problem. Vi stöttar dig i rollen som arbetsledare och finns alltid där med hjälp. Om det är några uppgifter som du inte vill ha, ja då kan du lägga över det på din kontaktperson. Vi har inte någon förutbestämd modell, utan tar fram en form för arbetsledarrollen som funkar bra för just dig.

Kan jag få stöd med min personliga assistans dynget runt?
Vi stöttar dig

Ja, vi finns alltid tillgängliga för våra kunder och assistenter. När kontoret är stängt kan ni komma i kontakt med vår jourtelefon som är öppen dygnet runt, alla dagar om året

Får jag bestämma assistenternas schema?
Schema anpassat efter dig

Ja, du som kund får absolut lägga schemat själv. Du får alla behörigheter i Aiai och kan lägga in det där. Det enda kravet på schemat är att det måste följa arbetslagstiftning och kollektivavtal i fråga om dygnsvila, veckovila och arbetstid. Men t ex hur långa pass du vill ha och vilka assistenter du vill schemalägga, det är helt upp till dig

Får jag bestämma lönerna för mina personliga assistenter?
Du bestämmer kring din assistansersättning

Ja, kunden får vara med och sätta löner för sina personliga assistenter. Du som kund avgör hur din assistansersättning ska användas och det enda kravet för lönerna är att de ryms inom budgeten för din personliga assistans. Det hjälper vi dig självklart att hålla koll på.

Finns vikariepool med personliga assistenter?
En extra trygghet

På många orter erbjuder vi tillgång till vikariepool. Vi tänker däremot på våra kunder kontinuitet och vårt råd är att först schemalägga med de vanliga assistenterna:

1. I första hand bemannas arbetspass med din ordinarie assistenter.

2. I andra hand bemannas arbetspass med dina egna vikarier.

3. I tredje hand, som en nödlösning, erbjuder vi personliga assistenter från vår vikariepool.

Vill du själva anställa dina personliga assistenter?
Vi hjälper dig

Det förstår vi. Vill du, så hjälper vi dig gärna med t ex annonsering och urvalsprocessen. Vill du istället sköta allt själv så går det lika bra och självklart så är det du som väljer dina assistenter. Du skall aldrig känna dig begränsad hos oss. Som assistansbolag är vårt mål att tillsammans med dig skapa den assistansform som är rätt för just dig.

Har jag som kund någon handkassa?
Utlägg eller kort

Inköp som kunden gör för sin personliga assistans hanteras på något av följande två sätt:
1. Kunden gör utlägg och får ersättning när kvitton skickas in.
2. Kunden har ett mastercard där inköp kan göras med.

Är stöd i din assistans viktigt?
Vi finns alltid vid din sida

Oberoende av vilket upplägg du har för din personliga assistans finns vi alltid där med råd, stöd och hjälp. Med en nära kontakt och hög tillgänglighet hjälper er kontaktperson till med era frågor och funderingar. Under kvällar, nätter och helger då kontoret är stängt hjälper gärna vår jour till, dygnet runt.

Vad erbjuds för personliga assistenter?
Vi tar hand om dina assistenter

I slutändan är det dina personliga assistenter som gör det stora jobbet. Vi fokuserar på dina personliga assistenter, då kan de bäst också fokusera på dig. En av våra uppgifter som assistansbolag är en bra arbetsmiljö för dina personliga assistenter, något vi hela tiden arbetar med. Vi vet att nöjda assistenter som trivs även förbättrar din livskvalitet. Trygghet genom kollektivavtal, stora möjligheter till utbildning och förmåner är en självklarhet för oss.

Vilken utbildning får personliga assistenter?
Vi tar hand om dina assistenter

Att som personlig assistent känna sig trygg i sitt arbete med rätt kompetens är ett vinnande koncept. Alla personliga assistenter får gå obligatoriska utbildningar i områden så som första hjälpen, assistentutbildning, brandutbildning, mm. Vi skräddarsyr även utbildningar med fokus på dig som kund, funktionsnedsättningen och dina hjälpmedel. Vårt riktmärke är 2-3 utbildningar per år.

Erbjuder ni juridisk hjälp med personlig assistans?
Vi försvarar din rätt till personlig assistans

Vi erbjuder juridisk hjälp i din personliga assistans och har både jurister och advokater. Vi hjälper våra kunder med juridiken kring personlig assistans inför omprövningar, men tar också strid i domstol om du får ett försämrat beslut. Som kund hos oss kostar våra juridiska tjänster dig ingenting.

Juridisk hjälp – Personlig assistans

Vi hoppas att du aldrig kommer behöva ta hjälp av våra jurister för din personliga assistans. Men om du någon gång skulle få neddraget eller indraget beslut så försvara vi din rätt till personlig assistans

Som  kund hos oss får du kostnadsfri hjälp av våra jurister i situationer där din rätt till personlig assistans ifrågasätts. Tyvärr så händer det ibland att beslut om personlig assistans reduceras eller dras in helt och hållet. Då hjälper våra jurister dig att överpröva beslutet så du får den assistans du behöver.

personlig assistans jurist

Personlig assistans – Fakta

Är du under 65 år, har en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp med grundläggande behov kan du få personlig assistans [1].

Du ansöker om personlig assistans via din kommun eller hos försäkringskassan. Ditt beslut om personlig assistans är egentligen ett beslut om assistansersättning. Assistansersättning är pengar som du får för att anlita personliga assistenter [2].

Du kan välja att anordna din personliga assistans själv och därmed anställa personliga assistenter själv. Då får du assistansersättningen utbetald till dig. Du kan läsa mer om att anordna din assistans själv på assistanskolls hemsida. De flesta väljer däremot att anlita ett assistansbolag eller assistansanordnare. De ansvarar då för din personliga assistans och får assistansersättningen direkt utbetald från försäkringskassan.

Att välja assistansbolag

Du kan själv välja vilket assistansbolag eller assistansanordnare som du vill anlita. Din kommun är ett alternativ till utförare, men du kan även välja vilket assistansbolag som helst. Det finns en del att tänka på när du väljer assistansbolag. Ifa är en organisation som presenterar vägledning i valet av assistansbolag. En viktig rekommendation de sätter är att inte välja ett assistansbolag som har mer än 3 månaders uppsägningstid [3].

X
X